Tolltoll ratestraffic rulesглобизаконодателствоОбщиПътищатол таксиТрафик

До 4 месеца глоби за превишена скорост и от снимки от тол камерите

Разработен е софтуер, който позволява вече и на тол камерите да засичат и скоростта на автомобилите. Ще бъдат използвани да се определя и средна скорост на движение по даден пътен участък. Предстои сертифициране на софтуера и приемането на алгоритъм за определяне на средна скорост на движение на автомобилите по пътищата. След разработването на алоритъма се предвижда и промени Закона за движение по пътищата.

Целта е, да се въведе понятието „средна скорост“ и начинът, по който ще бъдат измервани и правоприлагани съответно ползвателите на пътната мрежа. Очаква се промените да влязат в сила до 4 месеца, когато се очаква да започне и налагането на глоби за щофиране с превишена скорост, на база снимков материал предоставен от тол камерите.

В устройствата са в тестови режим. Очаква се до 4 месеца тол камерите да предоставят по 4 снимки на нарушителите, които да бъдат използвани като доказателствен материал за налгане на глоба за движение с превишена скорост (и/или превишена средна скорост за даден участък).

Превишаването на скоростта по пътищата ще се следи в контролния център на БГ ТОЛ. В момента са налични 50 мобилни и 295 стационарни тол камери, които ще засичат скоростта по пътищата в цялата страна, 24 часа в денонощието.

Очаква се до 4 месеца в сила да влязат и глобите за шофьорите, засечени да карат с по-висока от разрешената скорост. Снимковият материал, който тол системата предлага при нарушения, ще включва четири снимки.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/shofiorc/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5420