ОбщиПолезни

Специални дрегери ще проверяват за дрогирани шофьори

Пътната полиция вече е въоръжена със специалните дрегери против дрогирани шофьори. Първите 1200 бройки от еднократните тестове пристигнаха днес и ще бъдат разпределени днес между петте най-големи градове в страната. Как работи новата техника и кога ще бъде на улицата от Асен Иванов и операторът Бисер Босилин.

Според неофициални данни всяка година в България шофират поне 30 000 дрогирани мъже и жени. Досега Пътна полиция беше безсилна срещу надрусаните шофьори.

Така изглеждат новите тестери за дрога, с които ще бъдат въоръжени пътните полицаи. Ето и как действат.

„Поставя се в устата и започвате да го въртите леко. Вие ще усетите как се напоява със слюнка.
Като се напои със слюнка, се взима и слюнката се изтисква и след това се натиска и това цялото нещо излиза и се поставя тази карта подобна на тестовете за бременност. Поставя се вътре. Изчаква се 5-6 минути и ако има ивици – няма наркотици“, обясни действието на дрегера Евгени Панчев.

Освен тези полеви тестове КАТ е закупила и 5 машини за многократни тестове, при които точността достига до 98 %.

Тестът протича за около 7-8 минути. Част от наркотиците се тества бързо, но проблемът е с марихуаната, на която й трябва повече време.

Предимството на този апарат е, че има вграден часовник и се избягва възможността за каквито и да е манипулации, и от страна на тестваното лице, и на контролиращия.

Новите тестери за дрога ще влязат в употреба края на март, а пътните полицаи ще минат на специално обучение как да работят с тях.

Главен инспектор Антон Антонов от КАТ обяснява, че ще се използват с мярка обаче, тъй като всеки един от тестовете струва по 22 лева. Досега дрога се хващаше само с кръвен тест.

„Има еднократни случаи, 20 или 30, след катастрофи и медицинско изследване. Може би след 5-6 месеца ще имаме ясна картина за това какво е положението“, заяви главен инспектор Антон Антонов.

Подмяна започва и да старите дрегери за алкохол.

Според проучване на агенцията за здраве към Еврокомисията, българските младежи сядат зад волана след употреба на алкохол или психотропни вещества много по-рядко от връстниците си в другите европейски държави.

Затова и арестите за шофиране в нетрезво състояние у нас са два пъти по-малко, а катастрофите – причинени от пияни – с 25 на сто по-малко.

Източник: Бтв


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/shofiorc/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5420