законизаконодателствоинтересноОбщиПолезниправила за движениесъвети

Теглене на повреден автомобил – поведение и правила

При повреда на автомобила на пътя, която позволява автомобилът да се придвижва на собствен ход, е разрешено той да бъде теглен от друго ППС или автомобил със специално приспособление.

ПравилаОсновно правило е водачите на двата автомобила (теглещият и тегленият) задължително да съгласуват помежду си сигнали (преди потегляне) за взаимно разбиране по време на движение и по-специално – сигнала за спиране. Задължително е теглещият автомобил да е оборудван с теглич, да е технически изправен. Задължително е и теглещият и повреденият автомобил да се управляват от водачи, правоспособни за съответната категория автомобил, който управляват.

Възможни са два варианта на теглене на повреден автомобил. Първият е за теглещ автомобил да се използва МПС със специално приспособление (пътна помощ). Вторият е за теглещ автомобил да се използва друго превозно средство (колата на приятел, познат…).

теглене повреден автомобил

При теглене задължително повреденият автомобил и теглещият автомобил се свързват с т.н.  гъвкава връзка (въже за теглене) или с твърда връзка (лост за теглене).

При теглене с твърда връзка тегличът трябва да е с дължина от 2 до 4 метра и да е оцветен напречно с червени и бели ивици. Задължително е тегленият автомобил (повреденият) да бъде с изправна кормилна уредба.

твърд теглич за теглене повреден автомобил

При теглене с гъвкава връзка дължината й (дължината на въжето) трябва да бъде от 4 до 6 метра и поне на две места да бъде сигнализирана с червен флаг. Тегленото с гъвкава връзка моторно превозно средство трябва да има изправна кормилна и спирачна уредба.

въже за теглене на повреден автомобил

Когато повреденото МПС е с допустима максимална маса над 5 тона, то задължително се тегли от друго МПС само с твърда връзка или от специален автомобил.
Скорост

При теглене разрешената максимална скорост на движение е 40 km/h, а при теглене с твърда връзка по автомагистрала и скоростен път е 70 km/h.

Сигнализация

По време на движение теглещият автомобил трябва задължително да бъде с включени къси светлини и авариен сигнал, а тегленият автомобил (повреденият) – с включен авариен сигнал. Допуска се, само при теглене през деня, ако  ако светлините на повреденият автомобил не работят, той да бъде сигнализиран с поставен отзад предупредителен светлоотразителен триъгълник.

При движение през нощта или в условията на намалена видимост и при неизправна осветителна уредба тегленият автомобил (повреденият) трябва задължително да има поставена отзад, в лявата страна, червена светлина.

 

Теглене по автомагистрала

Тегленето с гъвкава връзка, на повредено ППС, по автомагистрала е забранено.

Пътно превозно средство, получило повреда при движение по автомагистрала, може да бъде теглено с гъвкава връзка само до най-близкия изход на автомагистралата.

 

Теглене по скоростен път

Тегленето с гъвкава връзка, на повредено ППС, по скоростен път е забранено.

На скоростен път се допуска използването на гъвкава връзка, за теглене на повреден автомобил, само и единствено до най-близкият изход на скоростния път.

 

Забрани при теглене

  • забранено е превозването на пътници в тегленото МПС;
  • тегленето на индивидуални електрически превозни средства, на двуколесни пътни превозни средства и на мотоциклети с кош и използването им за теглене
  • забранено е тегленето на МПС от МПС с ремарке;
  • забранено е да се тегли повредено МПС, което е с ремарке;
  • забранено е тегленето при намалена видимост под 50 метра;
  • забранено е тегленето с гъвкава връзка по хлъзгав път.
  • забранено е тегленето с гъвкава връзка на МПС, с повреда в кормилната или спирачната уредба.

Повреди в автомобила, при които е строго забранено той да бъде преместван на собствен ход!


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/shofiorc/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5420