интересноОбщиПолезни

Шофьорските изпити вече пред камери

От днес влизат в сила новите изисквания за шофьорските изпити. Представянето на кандидатите както на теоретичния, така и на практическия изпит ще бъде записвано с камери.

Това са първите законодателни мерки срещу черния пазар на шофьорските книжки, заяви изпълнителният директор на Агенция „Автомобилна администрация” Симеон Арнаудов, цитиран от БНР.

“Вече няма да има комисия, която да следи за провеждането на тематични изпити и веднага да нанася оценките. Ще има квестор. Листовките ще бъдат анонимни. След приключването на самия изпит, квесторът запечатва в отделни пликове листовките и номерата на кандидатите и това нещо се изпраща в съответния областен отдел на автомобилна администрация,“ обясни още Арнаудов.

От министерството на транспорта уточниха официално, че оценяващият няма да знае предварително името на кандидата. По време на изпита няма да присъстват преподавателите, както и проверяващите тестовете, а квестори. Този, който присъства на решаването на листовките, няма да участва в проверката на резултатите от изпита.

След приключването на теоретичните изпити протоколите с резултатите (само имената без ЕГН) ще се публикуват на специално табло в областния отдел „Контролна дейност – ДАИ“ и на електронната страница на администрацията не по-късно от 24 часа след провеждане на съответния изпит (http://www.rta.government.bg/protokolimps/protokolimps.html).

Отпада й изискването председателите на изпитните комисии за практическите изпити да притежават преподавателска правоспособност и 5-годишен професионален опит в областта. По този начин се разширява възможността за подбор на кадри. Такава е практиката в 33 европейски държави. При практическия изпит се дава възможност изпитващият да е на задната седалка на учебния автомобил. Това дава възможност той да се концентрира върху цялостното представяне на кандидата.

До 6 месеца след влизането в сила на наредбите във всеки областен град ИА „Автомобилна администрация” ще оборудва с видеокамери свои изпитни центрове, в които ще се провеждат изпитите по теория на кандидат водачите. Всеки, който желае да открие изпитен център, трябва да го оборудва с камери според изискванията в наредбите. В същия гратисен период е предвидено да бъдат закупени и мобилни камери за контрол на практическите изпити. Устройствата ще бъдат носени и монтирани от изпитващия служител на „Автомобилна администрация“. След приключването на изпита, ще бъдат демонтирани. Това няма да натовари финансово инструкторите, защото те няма да купуват тези камери. Записите от практическите и теоретичните изпити ще бъдат съхранявани за последващ контрол една година.

Очакванията са черният пазар на шофьорски книжки да бъде премахнат на 100%, заявиха от ведомството.

Източник: Дир.бг


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/shofiorc/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5420