интересноПолезнисъвети

10 неща, които да вземем при дълго пътуване с маки деца

Всеки, който е пътувал, на дълги разстояния, с деца в автомобила знае колко трудно може да бъде това понякога. Ето и няколко идеи какво да вземете с вас в автомобила, ако ви предстои дълго пътуване с малки деца.1. Търпение – Това е първото нещо, от което ще се нуждаете, ако ви предстои дълго шофиране с малки деца в автомобила. За малките деца не е присъщо да се задържат на едно място за по-дълъг период от време или да са продължително концентрирани върху някоя игра, играчка или друго интересно за тях занимание. Затова е важно да ги приучите да пътуват с удоволствие и като спазват правилата за безопасност. В началото ще е трудно, ще се оплакват, ще се измъчват, ще се ударят едно друго и ще плачат. Просто помнете кой е възрастният, и че от вас зависи да ги научите да пътуват в автомобила с удоволствие, без да ангажират непрекъснато вашето внимание. Ще отнеме време, но с постоянство ще го постигнете.

2. Играчки – Да вземете в автомобила с вас, любимите играчки на децата е добра идея, особено когато децата са по-малки. Това ще ангажира вниманието им и ви ще можете да шофирате по-спокойно. Но това има и своите минуси – играчката може да падне под някоя от седалките на автомобила и детето няма да може да я достигне, което ще доведе до хленчене от негова страна. Затова избягвайте да взимате в автомобила топки или малки играчки, които лесно могат да попаднат под седалката на автомобила или дори да се изтърколят под педала на газста или спирачката. Избирайте играчки, които детето само може да достигне, ако ги изпусне, без да се налага да отвличате вниманието си докато шофирате.

3. Храна и напитки – Трудно е да се каже „Има ли още ли?“ или да спорим за полятата с мляко пухкава играчка. Много родители казват, че трябва да се избира здравословна храна, но ако ви предстои дълго пътуване изберете храна, която детето харесва и риска да се разпилее или разсипе в автомобила е минимален. Това ще ги ангажира за известен период от време и вие ще можете да шофирате спокойно.

4. План за управление на отпадъци, трохи, разсипани течности – децата са разхвърляни. Значително количество, от всяка храна и напитки, която им давате, ще се озове под седалките и дори на по-труднодостъпни за почистване места. Затова бъдете подготвени с пликове ,в които да съберете боклука, мокри кърпички и кърпи подходящи за попиване на разляти течности.

5. Бебешки мокри кърпчки – със сигурност ще се нуждаете от тях в излишък при всяко дълго пътуване.

6. Пеене – Независимо дали ви се отдава това, е добра идея да попете на детето или дори заедно с него. Няма значение дали това е детска песен или нашумял хит – важното е да се харесва на детето и текста все пак да е подходящ за него. Пеенето е добър начин да предотвратите сбиването помежду им и да привлечете тяхното внимание поне за няколко минути.

7. Хартия и моливи – всички деца обичат да рисуват, така че това е отличен начин да прекарват времето в колата, докато вие шофирате. Важно е да не избирате флумастери, пастели, водни боички и други които трудно бихте изчистили от автомобила. Не са малко случаите, в които творчеството на децата се прехвърля от белият лист хартия на седалката, вратата, тавана или друга част от автомобила. А почистването им след това е наистина трудно. Поговорете за нарисуваното от тях, а след това им предложете храна или напитка.. така ще си осигурите още малко спокойствие при шофирането.

8. Книги (детски или ауидио книги) – Каквото и да е възрастта на вашите деца, те ще обичат да слушат приказки и истории, или сами да разлистват книгите с картинки или да четат  историите сами или на глас (ако са по-големи). Това е добър и образователен начин да ангажирате вниманието на детето.

9. Скука – Каквото и да правите, ако пътуването е дълго, скуката неизменно ще дойде. Тогава можете да спрете на подходящо място, да се разходите и поиграете с децата навън (ако времето е подходящо) или да им разкажете за някоа забележителност, покрай която минавате или интересна история. Но скуката може да има и положителна страна. Тя дава възможност на децата да развият умения за решаване на проблеми (като например „Как да спра да се отегчавам?“) и е наистина важно за емоционалното им развитие.

10. Таблети, смарт телефони и игрални устройства – тях е добре да използвате като последна мярка. Таблетите и интелигентните устройства възпрепятстват творчеството и въображението на децата. Затова поставете ограничения за времето, през което могат да бъдат използвани (настроите таймера, ако е необходимо) и дайте добър пример, ако сте пътник – избягвайте да използвате вашите електронни устройства през цялото пътуване.

Ако имате други съвети или идеи, или от личен опит сте се убедили кое е наи-подходящо да ангажира вниманието да децата в автомобила, споделете ги с нас.

 


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/shofiorc/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5373