интересноОбщиПолезниПътищасъвети

11 стъпки – как да сменим спукана гума

1. Винаги дръжте в автомобила основните неща като изправна резервна гума, крик, гаечен ключ (и секретен ключ, ако имате поставени секретни болтове), светлоотразителен триъгълник. Ако ви с наложи да спрете на пътя за да смените гума (или поради друга авария настъпила по време на движение) не забравяйте първо да поставите светлоотразителният триъгълник на пътя, следвайки правилата за безопасност и сигнализиране на повредено на пътя МПС.


2. С помощта на гаечния ключ (и секретния ключ – ако ползвате такъв) започнете да разхлабвате всеки един болт поотделно (чрез завъртане обратно на часовниковата стрелка), но не ги развивайте напълно! Ще се наложи да приложите сериозна мускулна сила за да успеете да ги разхлабите. Запомнете – за тази стъпка е важно и 4-те гуми на автомобила да са все още на земята (т.е. автомобила НЕ е повдигнат на крик все още). Важно – уверете се, че сте спрели автомобила на хоризонтална твърда повърхност преди да започнете процеса на подмяна на гумата.

3. Поставете крика на указаното място! Важно е да знаете, че всеки автомобил и крик имат своята особеност. На всеки автомобил има отбелязано място, където трябва да се постави крика (в случай на необходимост) така, че да не се наруши центъра на тежестта и автомобила да бъде успешно повдигнат. Проверете къде се намира маркера за вашия автомобил и поставете крика на правилното място. Внимавайте крика да е поставен на твърда основа, която няма да поддаде или приплъзне следствие тежестта на повдигнатия автомобил. С помощта на крика повдигнете автомобила на височина около 15 см.

4. Продължете с разхлабването на болтовете, като последователно ги премахвате един по един. Поставете ги в страни от автомобила, така че да не се разпилеят.

5. Премахнете спуканата гума, като я издърпате право навън (перпендикулярно на автомобила) и далеч от колата. Поставете на нейното място резервната гума.

6. Напаснете отворите в джантата на резервната гума, така, че да съвпаднат с тези на автомобила и натиснете силно гумата навътре (към автомобила) .

7. Поставете болтовете в съответните отвори и ги натегнете частично, но не докрая.

8. С помощта на крика спуснете автомобила отново на земята.

9. Натегнете вече силно всеки един от болтовете.

10. Приберете гаечния ключ, крика, светлоотразителния триъгълник и спуканата гума обратно в автомобила.

11. Можете да продължите до място където ще могат да поправят спуканата ви гума или да закупите нова автомобилна гума, която да монтирате на автомобила. Запомнете, резервната автомобилна гума е подходяща за временна употреба! Тя ще ви спомогне да придвижите автомобила безопасно до сервиз или място където могат да поправят спуканата ви гума или да закупите нова.

 

www.shofior.com


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/shofiorc/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5427