изпитни листовкинови листовкиправила за движениеПравила за движение

Автомобилен път или автомагистрала – прилики и разлики – правила

Съгласно Закона за движени по пътищата специални правила за движение се прилагат за движение на МПС по автомобилен път, както и при движение на МПС по скоростен път и на автомагистрала.Автомобилен път е:

Път, обозначен със съответния пътен знак, предназначен за движение само на автомобили и мото- циклети, по който действат специални правила за движение

Автомобилен път се обозначава съответно със знаците:

начало на автомобилен пъткрай н автомобилен път

Правила за движение по автомобилен път

Правилата за движение по автомобилен път и по автомагистрала са сходни, тъй като сама по себе си автомагистралата е вид автомобилен път.

Разпоредбите на чл. 55, 57, 58 и 59 (от ЗДвП за движение по автомагистрала) се прилагат и за движението по автомобилните пътища, обозначени като такива със съответния пътен знак. Това означава, че на автомобилен път:

  • е разрешено движението само на автомобили и мотоциклети, чиято конструктивна максимална скорост надвишава 50 km/h. Движението на други пътни превозни средства, както и движението на пешеходци, воденето на животни и навлизането на автомобили, теглещи пътни превозни средства с гъвкава връзка, е забранено. Тегленето на повреден автомобил, по автомобилен път, е разрешено само и единствено до най-близкият изход.
  • е забранено движението на превозни средства с рекламна цел, провеждането на технически изпитания на автомобили и мотоциклети, организирането на демонстрации и движението на рекламни и други шествия.
  • автомобилният път има три и повече пътни ленти за движение в една посока, на водачите на автомобили с допустима максимална маса над 3,5 тона, както и на водачите на състави от пътни превозни средства, чиято обща дължина, включително и товарът, е повече от 7 метра, е разрешено да се движат само в най-дясната и в съседната на нея пътна лента. Навлизането и движението по другите ленти е забранено, включително и при изпреварване.

 

При движение по автомобилен път (също както и за автомагистрала) на водача е забранено:
  • да спира пътното превозно средство за престой или за паркиране извън специално обозначените за това места;
  • да завива в обратна посока, да се движи назад, да навлиза в разделителната ивица или да я пресича, включително и на местата, където тя е прекъсната;
  • да се движи или спира в лентата за принудително спиране, освен при повреда на пътното превозно средство, както и при здравословни проблеми на водача или пътниците в превозното средство;
  • да се движи в платното за насрещно движение.

 

Принудително спиране на автомобилен път
е разрешено само извън платното за движение, като през нощта и при намалена видимост сигнализира спряното пътно превозно средство с предупредителен светлоотразителен триъгълник или включен авариен сигнал. При невъзможност да отстрани повредата и да продължи движението водачът е длъжен да вземе мерки за изтегляне на пътното превозно средство от автомобилния път по най-бърз начин.
Максимално разрешена скорост на движение по автомобилен път
Категория ППС Автомобилен път (км/ч) Автомагистрала (км/ч) Скоростен път (км/ч)
Категория А (А1) 80 100 90
Категория B (В1) 90 140 120
Категории C, D 80 100 90
Категории B+E, C+E, D+E 70 100 90
Категория Т
Категория М
Самоходни машини
При теглене с твърда връзка 40 70 70
Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/shofiorc/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5373