ЕвропаТехнологии

Euro NCAP за бъдещето на пътната безопасност

Краш тестовете в Европа играят ключова роля за повишаване на безопасността на новите автомобили в последните 20 години.  През следващото десетилетие NCAP е на път да постави още нови предизвикателства пред автомобилостроителите.

Гледката на смачкан до неузнаваемост Rover 100, след краш тест, в далечната 1997 поставя минималните задължителни изисквания за безопасност на автомобила. Двадесет години по-късно, през 2017 г., резултатът от краш тестът на Honda Jazz, проведен при подобен сблъсък, потвърждава развитието на технологиите осигуряващи по-висока безопасност на автомобилите.С отбелязването на своята 20 годишина NCAP обмисля въвеждането на нови тестове при автомобилните краш тестове, които да бъдат въвеждани поетапно през следващите 10 години, като залага на ново поколение електроника с цел постигане на по-прецизни и реалистични резултати.

През изминалите 20 години Euro NCAP насърчаваше разработването на по-добър дизайн на купето на автомобилите, осигуряващ по-добра безопасност на пътниците, включително и внедряването на минимално задължително оборудване на автомобилите като предпазни колани, предни и странични въздушни възглавници и електронен контрол на стабилността.

Сега Euro NCAP организира своите краш тестове в „Пътна карта“, която производителите на автомобили могат да използват като ръководство за новите тенденции в безопасността на произвежданите от тях автомобили.

При бъдещите тестове, заложени в „Пътната карта“ за 2018 г., ще се оценява още и дали видео системата за автоматично задействане на спирачките (AEB) при регистриране на пешеходец или велосипедист на пътя през нощта, покрива заложените изисквания. Също така през 2018 г. се очаква да започнат тестове и на електронните системи на автомобила, които следят за целостта на пътната маркировка, с която е очертан краят на платното за движение.

В „Пътната карта 2021-2025“ ще се насърчава интегрирането в автомобилите на автономна кормилната уредба (AES) реагираща при спешни ситуации, следващо поколение на системите следящи за края на платното за движение (ELK) и системите следящи за обекти на пътя (TAP) и съоветно провеждането на предвидените в пътната карта тестове на тези технологии.

Развитието на AES технологията представлява значително техническо предизвикателство и се очаква да бъде задължителна за автономните автомобили, произвеждани в периода 2022-2023 г.

NCAP  предоставят резултатите от своето 20 годишно проучване на пътните инциденти и проведените краш тестове на същите тези модели автомобили (участвали в инцидентите), което доказва че краш тестове са помогнали за спасяването на 15,000 живота през последните 20 години. Когато първоначално предложената от NCAP програма, за краш тестове за автомобилна безопасност, стартира са били регистрирани 3200 пътни инцидента във Вликобритания с фатален край. Двадесет години по-късно техният брой е спаднал до 1600, като броя на пострадалите или загинали пътници в тези инциденти е спаднал със 63% до 8500 човека.

Тестът ELKhas, например влиза в задължителните краш тестове веднага след като е въведен за първи път, въпреки че ранните състеми използвани при тестовете не били достатъчно ефективни. Очаква се нови роботизирани, мобилни платформи да бъдат въведени през 2018 г. с цел подобряване на прецизността на резултатите при провеждането на тестовете при скорост на автомобила до 70mph.

Друга технология, която се очаква да бъде включена при оценката на безопасността на втомобила, е TAP (базиран на радарен сензор, който задейства спирачките когато автомобилът излезе от пътя. Системата доказано работи при скорости под 30mph (осигурява спирачн път от 25m).

Тъй като спитачният път при потежките автомобили е по-голям,  от Euro NCAP настояват оценяването на безопасността на автомобилите да се прави само между автомобили от един и същи клас и сходни размери.

 


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/shofiorc/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5420