Общи

GPS система ще замени винетката

карта
карта

Тол-система чрез GPS постепенно ще замени сегашната форма за платено ползване на пътищата – винетката, съобщи в сряда Янко Янков, изпълнителен директор на Национална агенция „Пътна инфраструктура“ (НАПИ). Новата система няма да се въвежда от държавата, а от частна фирма концесионер и първоначално ще важи за тежкотоварните камиони. Янков се надява това да стане още през следващата година, а до 2013 г. всички автомобили да минат на нея.

Пътната агенция е подготвила документите за промяната и ще ги внесе в Министерството на транспорта. Окончателното решение трябва да вземе правителството. Според Янков, ако всичко върви гладко и сроковете се спазват, преди парламентарните избори може да започне процедурата за избор на концесионер. Времето едва ли ще стигне тя да завърши до началото на юли, коментираха експерти. За тол-система се говори повече от две години.

От НАПИ отказаха подробности за концесионната схема с мотива, че решението се взима от Министерския съвет. Плановете са да се проведе една процедура за избор на концесионер за управление на услуга, казаха от Министерството на транспорта. Спряхме се на този вариант, защото държавата няма средства да въведе системата. По предварителни оценки тя ще струва около 500 – 600 млн. лв., допълниха от ведомството на Петър Мутафчиев. Оттам не се ангажираха с точен отговор под каква форма концесионерът ще си възвърне средствата – дали ще взима процент от събраните такси, или ще получава фиксирана сума годишно.

Капацитет да реализират тази система имат само големи чужди фирми в областта на електрониката като „Сименс“, IBM и други, твърдят експерти. Практиката в други европейски страни е показала, че внедряването ще отнеме около половин година. Най-оптимистичният сценарий е изграждането да започне в началото на следващата година.

Предвижда се първоначално тол-системата да се въведе за 1500 км магистрали, първокласни и второкласни пътища, уточниха от транспортното министерство. Това са европейските коридори, които минават през България, и основните пътища, по които се движат тежкотоварни камиони, каза Янков. Тук се включват направленията Видин – Кулата, Калотина – Бургас, Русе – Лесово и други. Изборът да се започне с тях е, защото първо такса ще плащат само камионите с маса над 7.5 тона. До 2013 г., когато системата трябва да се въведе и за леките коли, ще се обхванат общо 5000 км. Общата дължина на пътната мрежа в България е 19 425 км, тепърва ще се решава дали тол-системата изцяло ще замени винетките, или те ще останат за участъците извън GPS мрежата.

За всеки клас пътища ще се плаща различна такса. Пътната агенция е предпочела варианта GPS пред КПП-та, защото отчита максимален брой фактори. Сред изброените от Янков са характеристика на превозното средство, увреждане на пътя, часова зона на ползване, интензивност на трафика, вредни емисии, дестинации, местонахождение, реален пробег на пътя, сигурност, безопасност. За собствениците на автомобили поставянето на такова устройство ще струва средно около 500 – 600 лв., твърдят специалисти.

В момента няма унифицирана тол-система за целия ЕС, плановете на Брюксел са това да стане факт от 2014 г. България преговаря с Румъния поне системите в двете държави да бъдат с еднакви параметри.

Според шефа на пътната агенция проектната документация за избор на концесионер е почти готова, но от транспортното министерство искат тя да се направи от консултантска фирма с опит в такива договори.

От транспортното министерство са искали документацията да е готова още преди година. Забавянето оттам обясниха със смяната на петима изпълнителни директори на пътния фонд за година. В работната група по въвеждането на тол-системата е имало представители на министерствата на транспорта, на финансите и на регионалното развитие, както и от пътната агенция. По проекта се работи във връзка с изискването за въвеждане на единна европейска тол-система, посочи Янков. По думите му сега се разбързали заради намалелите приходи в бюджета. С въвеждането на тол-таксата те могат да се увеличат два пъти, а защо не и три пъти, смята той. За миналата година приходите от винетки са 217 млн. лв., за първото тримесечие пътната агенция още нямала данни. Друг аргумент на Янков за тол-системата е, че винетката е социална и несправедлива, а с тол-таксата се плаща само за реално изминатия участък според габаритите на превозното средство.

Според пътни специалисти най-рано през следващата година може да се въведе системата. Ако искат да направят това нещо, трябва да променят Закона за пътищата, коментира председателят на парламентарната транспортна комисия Йордан Мирчев. Той уточни, че не е запознат с проекта, и допълни „обикновено преди избори много се говори“.

Идеята
Идеята всъщност не е нова, а отпреди две години, каза Янков. На път е да се реализира обаче едва сега, два месеца преди изборите.

GPS тол системите в Европа
Технологията на таксуване на превозни средства чрез електронни системи има сравнително кратка история в Европа. Следенето на тежки и леки автомобили по пътищата изминава собствен дълъг път, докато достигне нужната рентабилност на проектите за прилагането им в големи мащаби.

Първата държава на континента, която инсталира механизмите на цялата си територия, е Германия, където в началото на 2005 г. беше въведено официално т.нар. „Тол колект“ (Toll Collect). Фокусът на системата е върху товарните автомобили с тегло над 12 тона, като покрива движението им в рамките на федералната мрежа от магистрали, равняваща се на 12 хил. км. Първоначалният вариант на „Тол колект“ включва сложно ценообразуване в зависимост от теглото, произхода и изминатия път от всяко товарно превозно средство.

С постепенното утвърждаване на системата, използваща GPS (Global Positioning System – Глобална система за позициониране), нейни разновидности се прилагат в редица европейски държави. Заради по-високата си ефективност този метод за таксуване на превозните средства е въведен и в рамките на отделни градове. Разрастването на пазара предоставя възможност на компании като Kapsch, Siemens, T-Systems, IBM, Fela и Ascom да разработват и предлагат разнообразни продукти в тази сфера.

Най-иновативните разработки към момента са дело на сдружение между германската „Сименс“ и холандската Ен Екс Пи (NXP). Двете компании се обединиха през 2008 г. с цел да изградят т.нар. ATOP (Automotive Telematics On Board Unit Platform) – метод за таксуване чрез използване на съществуващите GPS или GSM мрежи, което значително намалява цената на подобни проекти.

Източник: www.dnevnik.bg


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/shofiorc/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5420