абсурдизаконодателствоОбщиправила за движениешофьорски книжки

Kрай на отнемането на книжки заради неплатени глоби

Конституционния съд (КС) се произнесе с решение, с което се обявяват за противоконституционни текстове от Закона за движение по пътищата, съгласно които се отнемаха книжки и се спираше автомобила от движение заради неплатени глоби.С това си решение Конституционният сът „ОТМЕНИ“ временното отнемане на книжката и спиране на колата от движение заради неплатени глоби. Решението е обнародвано в държавен вестник и влиза в сила от 2 април 2021 г.

След влизането в сила на това решение МВР ще може само да информира шофьорите за задължението им да заплатят наложените им глоби, но не и да ги спира на границата и да им забранява да напускат страната, поради наличие на неплатени глоби.

КС прие, че с отнемането на шофьорската книжка и свалянето на табелите на автомобила заради глоби не само се ограничава правото на свободно движение, но и се погазва и правото на собственост.

„Всяко ограничаване на основни конституционни права на гражданите, което има за цел да компенсира неспособността на държавата да изпълнява задълженията си, е недопустимо в правовата държава. Обстоятелството, че държавата не може да изпълни задължението си по принудително събиране на наложените глоби, по никакъв начин не може да бъде основание за фактическо санкциониране на гражданите“.

Пълният текст на решението – тук.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/shofiorc/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5427