Общи

PM10 Емисиите при електромобилите равни на тези задвижвани от газ/дизел?

Ново проучване на изследователи от Университета на Единбург и независима инженерингова фирма INNAS BV е установило, че когато се вземат под внимание допълнителни фактори като допълнителното тегло на електрически превозни средства и други свързани с производството и задвижването на електромобилите,  PM10 „емисиите“ (фини прахови частици) отделени от електрически превозни средства и тези отделени от превозни средства задвижвани с газ/дизел са равни. Колко сериозно трябва да се приемат тези резултати?

Докато изследването е безспорно интересен фактът, че предполагаемото увеличение на „ресуспендиране“ придружаващ по-голямо тегло на превозното средство трябва да се разглежда като равен на действителните увеличени емисии е странно в съзнанието ми.


Факт е, че по-тежките превозни средства всъщност вдигат повече прах при движението си – природен физичен закон. Но, както показва графиката, действителните отделени емисии (от изгорели газове, износване на гуми, и т.н.) са видимо по-ниски при електромобилите (EVs), отколкото при автомобилите с газови/дизелови двигатели с вътрешно горене. Защо тогава предполагаемите/оценените (не измерени) прахови частици се приемат като еквивалентни на действителните емисии?

 

образ-28-e1461359033711

Ето повече по въпроса (от Green Car Congress ):
Timmers и Achten анализират съществуващата литература относно емисиите извън тези от отработени газове от различните категории превозни средства, и са установили, че е налице положителна връзка между теглото на превозното средство и така наречените PM емисии. Освен това, те са установили, че електромобилите са средно с 24% по-тежки от еквивалентни стандартни превозни средства. Например, Ford Focus Electric и задвижвани с бензин Ford Focus хечбек имат почти същите спецификации; електромобилът обаче, е с 219 кг по-тежък. По същия начин, Honda Fit EV е с 335 кг по-тежък от конвенционалната си версия; Kia Soul EV пък е с 311 кг по-тежък от конвенционалния КИА Соул и др.

През 2013 проучване от екип на иститута Paul Scherrer установи, че увеличението на теглото на автомобил от 280 кг, ще доведе до увеличение на PM10 от 1.1 мг на превозно средство на километър (мг/VKM) за износването на гумите, 1.1 мг/VKM за спирачка износване и 1.4 мг / VKM за пътна износване. За PM2.5 (фини прахови частици), тези стойности са съответно 0,8 мг/VKM, 0.5 мг/VKM и 0.7 мг/VKM.

Въпреки това, различно проучване е установило, че износването на спирачките на електромобили има тенденция да бъде по-ниско, поради спецификата им на работа. Но тъй като има малко изследвания относно реалното намаляване на емисиите, произтичащи от процеса на спиране на електромобилите, Timmers и Achten предполагат консервативен подход в оценката на емисиите от износването на спирачките за електромобили да е 0. Те приема линейна връзка между теглото на автомобила и ресуспендирането им, и приемат 24% увеличение за  ресуспендиране за електромобили (поради средно увеличение на теглото им с 24% в сравнение с конвенционалните им версии автомобили).
Използвайки осредняването на емисионните фактори в САЩ и политиката за европейска инвентаризация на емисиите, Timmers и Achten получават коефициент за емисиите ФПЧ10 от 3.1 мг/VKM за бензинови автомобили и 2.4 мг/VKM за дизелови автомобили. От гледна точка на PM2.5 емисиите, тези стойности са съответно 3,0 мг/VKM и 2.3 мг/VKM за бензинови и дизелови автомобили.

 

PM10 – фини прахови частици с аеродинамичен диаметър < 10 µm

PM2.5 – фини прахови частици с аеродинамичен диаметър < 2.5 µm

Източник EV Obsession .


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/shofiorc/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5420