ПолезниПътищаПътна обстановкаТехнологии

Volvo пуска система за проследяване на пешеходци и велосипедисти

Volvo Buses демонстрира своята нова система за разпознаване и проследяване на велосипедисти и пешеходци, на натоварени пътища.

Новата система е разработена с цел да се намали броя на смъртните случаи с пешеходци и велосипедисти. Системата е в непрекъсната готовност и постоянно следи за наличие на велосипедисти, мотористи или пешеходци в близост до превозното средство, в което е монтирана.Като при установяване пешеходци или велосипедисти, в рискова близост, до ППС системата издава предупредителен звуков сигнал към другите участници в движението, които са твърде близо до автобуса. В същото това време шофьорът на автобуса също бива известен от системата чрез звукови и светлинни сигнали вътре в превозното средство и, ако е налице непосредствена опасност от инцидент, системата активира и звуковия сигнал на автобуса (клаксона).

Засичайки велосипедисти или пешеходци на пътя, в близост до автобуса, системата определя тяхната форма, скорост на движение, отстояние и траектория на движение, с помощта на бързоскоростна камера и издава предупредителен звуков сигнал към останалите участници в движението, че автобуса приближава.

Ако системата изчисли, че контактът е неизбежен и ще доведе до инцидент, на таблото пред шофьора на автобуса светва червен светлинен сигнал. Ако водачът не реагира на предупреждението, системата задейства спирачна система на автобуса. Самата система е предупредителна и не гарантира избягване на инциденти (няма такава система прави), но начинът по който е създадена да работи силно намалява риска от инциденти с пешеходци и велосипедисти на пътя.

Източник: www.suppor.tvolvocars.com, www.eandt.theiet.org, www.autoblog.com


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/shofiorc/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5420