ОбщиПолезни

Автоматична ароматотерапия поддържа будни шофьорите

По статически данни около 100 000 катастрофи годишно са причинени от преумора и заспиване на водача на автомобила по време на шофиране.
Сега Nissan предлага нова технология, която позволява да се следи състоянието на водача по време на шофиране и да активира отделянето на определен аромат в случай, че се регистрира умора или симптом за заспиване на водача.

nissan-forest-ac-diagram

Учените съвместно с колеги от Америка и Индия създадоха камера, която регистрира прозявките на водача на автомобила. Камерата заснема всеки път когато регистрира прозявка и обработва честотата на повторение на прозявките. камерата разграничава прозявката от усмивка, разговор или друго състояние на водача. След като устройството е установило, че водачът на автомобила изпада в сънливост издава предупредителен сигнал за спиране за почивка като същевременно активира отделянето на определен аромат в купето на автомобила, което да освежи шофьора.

Системата може да бъде свързана със състемата за климатизация на купето и в случай, че е регистрирано състояние на сънливост у водача автоматично подава сигнал към системата за климатизация с цел промяна на температурата, освежаване на въздуха, изпускане на хладен въздух в купето и т.н.

Източник: Popular Science


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/shofiorc/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5373