интересноПолезниПътищаТехнологии

Автомобилите на бъдещето няма да позволяват да управляваме след употреба на алкохол

Независимо се разработват две конкурентни системи, които се предвиждат да бъдат използвани за деактивиране на ключа за запалване на автомобила, при установяване от страна на системата, че водачът е употребил алкохол.

Софтуерите, които се разработват, спират системите за стартиране на автомобила, при установяване на алкохол в кръвта на водача над 0,008 процента.Автомобилите на бъдещето ще бъдат оборудвани със специални сензорни подложки, вградени в бутона за стартиране на двигателя и/или във волана. Чрез тези сензори ще се събират данни и ще се следи дали водачът е пил алкохол или не.

С други думи, автомобилът на бъдещето няма да потегли и ще си останете на пътя, ако вградената в него система установи, че концентрацията на алкохол в кръвта ви е над 0,08 процента или повече.

Друга технология, която се очаква да навлезе на пазара е основана на процеса на измерване, с помощта на инфрачервен лъч светлина към кожата на водача. Част от светлината се отразява обратно и се улавя от сензорна подложка. Тази светлина съдържа информация за уникалните химични свойства на кожата, включително концентрацията на алкохол в тялото. Трета  система, която е в процес на разработване в момента, улавя дъха на водача и анализира парите за алкохолно съдържание, обяснява доклад на DADSS.

Очаква се подобни системи да бъдат готови за вграждане в автомобилите до 2020 г.

Източник: Discovery News, technews.bg, DADSS


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/shofiorc/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5420