www.shofior.com

Основни принципи в задвижването на автомобила

Всеки вид задвижване има своите предимства и недостатъци и е важно да се разберат основните принципи при всеки от тях.

Съществуват четири основни типа задвижване:

https://www.shofior.com/wordpress/wp-content/uploads/2022/03/video-V-2.mp4

Задвижване на предните колела (FWD – Front-Wheel Drive)
FWD означава, че мощността от двигателя се подава към предните колела на автомобила. При FWD предните колела са задвижващите и те именнно дърпат колата, а задните колела не получават никаква мощност от двигателя. Предимствата на превозно средство с предно задвижване са, че те обикновено консумират по-малко гориво и отделят по-малко въглероден диоксид. Тези превозни средства са по-ефективни от RWD автомобилите поради по-малките загуби при трансмисията. Тъй като теглото на двигателя е разположено над задвижващите колела, превозното средство с предно задвижване може да поддържа по-добро сцепление в снега.

Задно задвижване (RWD – Rear-Wheel Drive)
Мощността от двигателя се подава към задните колела, които задвижват автомобила. Предните колела не получават никаква мощност от двигателя и са свободни за маневриране с автомобила. Поради по-равномерното разпределение на теглото на превозното средство със задно задвижване, отколкото на превозно средство с предно задвижване, се създава по-добър баланс на автомобила. Превозните средства с RWD могат да се справят с повече конски сили и по-високо тегло на превозните средства, поради което често се срещат в спортни автомобили, седани с висока производителност, големи камиони, състезателни автомобили и превозни средства на правоприлагащите органи. Повечето спортни автомобили като Corvette и Camaro са със задно задвижване. Недостатъкът на превозното средство със задно задвижване е, че те не се представят добре при лоши метеорологични условия като дъжд или сняг, тъй като са по-податливи на загуба на сцепление по хлъзгави пътища.

Задвижване на четирите колела (4WD – Four-Wheel Drive  или 4×4)
4WD означава, че мощността от двигателя се предава на всичките 4 колела през цялото време, когато опцията 4X4 е включена. Обикновено имат двускоростна кутия за разпределение и самото превключване между различните задвижвания се извършва от шофьора. Този тип автомобили могат да работят в RWD режим, като така консумират по-малко гориво. Най-голямото предимство на превозното средство с 4WD е, че осигурява гъвкавост и мощност, за да се справя с всякакви терени или метеорологични условия. Недостатъкът на превозното средство с 4WD е, че когато работи в RWD формат има по-малко сцепление от автомобил с AWD.

Често автомобилите, оборудвани с 4WD, се наричат ​​Four-by-Fours (4x4s) – първата цифра представлява броя на колелата, а втората показва общия брой задвижвани колела. Например камиони с конфигурации 6×4 имат 6 колела, от които само 4 получават мощност от двигателя. При тези автомобили може да се получи по-висок изходен въртящ момент, необходим за излизане на превозното средство попаднало в кал или др. Въпреки това, при редовно шофиране не трябва да се поддържа режим 4H или 4L, тъй като това води до повишен разход на гориво и износване.

Предимство, което задвижването на четирите колела осигурява на машината по време на трудни терени, е точно това, което е намалено при нормални терени. Например, когато се приближавате до завой на пътя, тогава и четирите колела се въртят с различни скорости. Но ако се движите с включена системата за задвижване на четирите колела, тогава системата ще се опита да накара всички колела да се въртят с точно една и съща скорост, което основно би затруднило завиването по пътя.

Задвижване на всички колела (AWD – All-Wheel Drive)
Това е задвижване, при което което се използва преден, заден и централен диференциал, за да предаде мощност на четирите колела на превозното средство.

Както подсказва името, системите за задвижване на всички колела работи непрекъснато като подава мощност както към предните, така и към задните колела през цялото време. Но на практика всъщност има два вида задвижвания, които се наричат ​​AWD. При първото се задвижват всички колела непрекъснато – т.н. AWD на пълен работен ден. Вторият, често наричан AWD на непълно работно време или автоматичен AWD, работи през повечето време в режим на задвижване на две колела, като мощността се доставя и до четирите колела само когато е необходим допълнителен контрол на сцеплението.

Подредбата за задвижване на всички колела работи на почти същия принцип като 4WD, но в повечето ситуации използва само FWD или RWD като основен режим на задвижване. Компютъра е този, който решава кога да изпраща мощност към другата ос при усещане на загуба на сцепление.

AWD автомобилите не са толкова стабилен на пътя, колкото тези с 4WD, но AWD системата спомага за увеличаване на сцеплението, което води до подобрени възможности за управление при движение по асфалт. AWD не е много добър извън пътя (off-road), но определено може да помогне на превозното средство да излезе от лека „лепкава“ ситуация. В най-добрия случай, AWD SUV могат да се използват за лек офроуд.

Независимо от избора ви на задвижване, помнете, че винаги е важно да имате добър комплект гуми за сняг през зимата.

Exit mobile version

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/shofiorc/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5420