интересноОбщиПътищасъвети

Видимост и безопасно движение през нощта

 

През нощта, на здрачаване или развиделяване, при мъгла и други лоши метеорологични условия, видимостта на пътя от мястото на шофьора е силно намалена.  При такива условия видимостта на шофьора, към пътя, е дори по-малко от зоната на осветеност на фаровете.

Фаровете осветяват пътя на автомобила на не повече от 150 м. Това разстояние не винаги е достатъчно да бъде забелязан пешеходецът или велосипедиста навреме от водача на автомобила.


Много от пешеходците и велосипедистите подценяват значението на това да са видими отдалеч на пътя. Дори и на осветени участъци на пътя, винаги има тъмни участъци между лампите и под дърветата.

Човешкото око вижда добре светли предмети върху тъмен фон. Това означава, че ако е тъмно навън и пешеходецът е с тъмни дрехи то той ще бъде забелязан от шофьорите много по-късно от колкото ако е със светли дрехи или носи светлоотразителни елементи върху облеклото си.

Ето как се променя зоната на видимост на шофьора, в тъмнина и лоши метеорологични условия:

– видимост на пешеходеца, без светлоотразителен елемент:
pedestrian

– видимост на пешеходеца, със светлоотразителен елемент:
car pedestrian visibility

Често пешеходците и велосипедистите забравят, че не са така видими за шофьорите както очакват. Това, че те виждат фаровете на автомобила отдалеч, съвсем не означава, че се намират в зоната на видимост за водача на автомобила.

Важно е за пешеходците и велосипедистите да са по-видими за шофьорите. Това лесно може да се постигне ако поставят светлоотразителни елементи по облеклото и/или обувките си. В много страни от ЕС вече е въведена практиката и пешеходците да използват малки фенерчета или други светлинни елементи, които да държат включени в ръка, при движението си в тъмната част на денонощието по пътя. Поставянето на светлоотразителни елементи върху дрехите прави пешеходецът видим за шофьорите на повече от 150 м.

Ето как шофьор на автомобил вижда пешеходци, в тъмната част на деня:

pedestrians-nightpedestrians-night1

Когато насрещен автомобил заслепи шофьора на колата, която се движи зад или до вас, видимостта на заслепеният шофьор към вас е силно намалена. Ето как се вижда пешеходец на пътя при заслепяване от насрещен автомобил.

 

bicycle-night

 

 

 

Велосипедистите, при движение в тъмно или при намалена видимост, са длъжни да включат устройство излъчващо бяла или жълта светлина отпред на велосипеда. Както и да поставят червен светлоотразителен елемент или  допълнително устройство за излъчване на червена светлина отзад на велосипеда. Задължително е да имат поставени и светлоотразителни елементи отстрани на колелата. За да не преминават автомобилите прекалено близо до него е добре да има поставен и дистанционен светлоотразител.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/shofiorc/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5427