абсурди

В търсене на телефонният номер

Случи се така, че да имаме работа с „Технически Служба“ – гр. Ихтиман. Тъй като нямаме много свободно време, решихме да се обадим по телефона и да разберем как точно стоят нещата преди да отидем на място. След като първите ни опити да се свържем по телефона удариха на камък, отидохме на място.

Оказа се обаче, че човекът от техническа служба е в кметството само 2 дни от седмицата, останалите 3 е в общината ( на около 30 км от кметството). Никой обаче от тях не знаеше кои точно дни  от седмицата къде може да бъде намерен техническия специалист или на кой телефон можем да се обадим за да получим информация. Така започна и нашето ходене по мъките в търсене на „телефона” вече повече от месец.

1ви опит – официалният сайт на общината
В официалния сайт на общината намерихме телефонни номера, които се оказа, че не могат да бъдат избрани. Решихме, че или телефоните са променени или сайтът не е  обновяван скоро – нормално, случва се. Решихме да потърсим информация в сайтовете на други официални институции.

2ри опит – официалните институции
Оказа се, че в сайтовете на държавни институции свързани с административното деление на България е невъзможно да бъде намерена актуална информация по темата. Да се намери актуален  телефон на общината или кметството в тях е невъзможно. Странно, нелогично но някак си приехме, че е възможно. Решихме да се обърнем към Google.

3ти опит – Google.
Поредния неуспешен опит. От личен опит знаем, че в Google се намира всичко или поне така смятахме до скоро. В Google можете да намерите телефоните на НАСА, президента Буш, станцията Байконур и други наистина секретни телефони. Можете да се сдобиете с номерата на кредитни карти, серийни номера на редица софтуери, но да намерите актуален телефон на малката община или кметството се оказа кауза пердута.

4ти опит – БТК
Като официален телефонен оператор за стационарни телефонни и единствен монополист  за България разполага с база данни на всички телефони на частни лица и служебни абонати в страната. Има си и подобаваща интернет страница с възможност за търсене на телефонни номера за страната. Е да, ама не – оказа се, че и там тези телефони не могат да бъдат намерени. Невероятно но факт. Ами… вдигнахме рамене и решихме да се обадим на телефонни услуги – добрите стари изпитани телефонни услуги с номер 144.

5ти опит – телефонни услуги
Добрите стари телефонни услуги. Набираш телефон 144 и се свързваш с не дотам любезна телефонистка, която въпреки раздразнението, че си се обадил в най-неподходящото време все пак ти дава телефонният номер, който търсиш. И тук ударихме на камък. Оказа се, че такъв телефон отдавна не съществува. При опит да бъде избран се включва аудио запис на приятен женски глас, който съвсем любезно обяснява, че този телефонен номер е закрит, но за удобство на клиента е открит друг телефон с подобни функции с номер 11800. Мдааааа…… радост за ушите, да но не за дълго.

6ти опит – телефон 11800
Каква радост, какво нещо – избираме новият телефон на услугите 11800…. нищо. Втори опит….. дава заето….. трети опит – аудио запис на женски глас съобщава „този телефонен номер не може да бъде избран”. И таз хубава. Нов телефонен номер и не работи. Хм…. е нищо, решихме да опитаме на другия ден отново. Може пък нещо профилактика да правят….. На следващият ден същото, на последващият ден пак…..Не е за вярване. Съвсем като израза на проф. Вучков „Гледам и не вярвам на ушите си”. Повече от абсурд.
След всичко това решихме, че ще е доста по-лесно да отидем до общината, с риска, че е август (отпускарски сезон) и има голяма вероятност да не намерим никой там. Тъкмо когато решихме, че ще отделим 2-3 часа от работния ден за да отидем до там чухме реклама по радиото на най-новият телефон за услуги и информация. Толкова добър, че можеш да намериш информация за всичко там. Ами да опитаме, едно телефонно позвъняване е далеч за предпочитане от изминаването на разстоянието София – Общината и обратно в сутрешния час пик. Речено-сторено.

7ми опит – нов телефон за справки и информация 1410
Избираме номер 1410 от стандартен стационарен цифров телефон и….. изненада…. запис на приятен женски глас съобщава, че „телефонът не може да бъде избран”. Правим втори опит – резултатът е същият. Трети, четвърти опит…. „телефонът не може да бъде избран”. В същото време същата тази реклама, от която разбрахме за съществуването на този телефон, тече в ефир… няма грешка. Не сме записали погрешен номер. Това е телефонът – 1410. Странно…оказва се, че от стационарен телефон не може да бъде избран. Решихме да опитаме да го изберем от мобилен телефон….  Чудото стана…. успяхме. След кратко позвъняване плътен мъжки глас, наподобяващ глас от еротичен телефон, ни заяви, че сме попаднали на телефон за услуги и информация. Гласът ни изслуша любезно и още по-любезно ни помоли да изчакаме. Нека почакаме, толкова чакахме може да почакаме още малко. И така си чакахме от другата страна, на мобилния телефон, около 2-3 минути. Гласът любезно ни съобщи „актуалният” телефон на общината. Благодарихме за любезността и веднага избрахме току що продиктуваният ни номер…. от другата страна се чу „неразрешено избиране”. Не може да бъде….не можехме да повярваме нито на късмета си нито на ушите си…..”неразрешено избиране”….


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/shofiorc/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5427