законодателствоизпитни листовкиправила за движениеПравила за движение

Даването на мигач не осигурява предимство

Даването на мигач, преди маневра, е задължително, но НЕ Ви осигурява предимство!

Доста често в практиката, за съжаление, се сблъскваме с явлението „Ами.. аз дадох мигач…значи съм с предимство“.  И това от шофьори, които имат книжка и успешно са преминали обучение и всички изпити преди това.. и с немалко стаж зад волана…..

Къде е причината, дали у водачите или инструкторите по кормуване…няма да гадаем и анализираме.Факт е, че всеки водач на ППС е длъжен да сигнализира за намерението си да се отклони от направлението, в което се движи, ПРЕДИ да е предприел каквато и да е маневра! Водач, който иска да промени посоката си на движение (независимо дали иска да заобиколи препятствие,  да се престрои в друга лента, да завие….) е ДЛЪЖЕН да сигнализира като включи съответният мигач на превозното средство, непосредствено преди да започне маневрата!

Ако мигачите на превозното средство не работят, водачът е длъжен да сигнализира с подаване на ръка!

Освен това, шофьорът (преди да зпочне маневрата) е длъжен да се огледа и да се съобрази с всички ППС (включително и пешеходци), които се движат около него (пред, него, зад него, до него, в близост до него) като прецени посоката им и скоростта им на движение. И да извърши маневрата, която иска, едва след като се убеди, че по никакъв начин няма да ги застраши.

Ето какво казва Закона за движение по пътищата:

Водач на ППС, който ще предприеме каквато и да е маневра, като например да заобиколи пътно превозно средство, да излезе от реда на паркираните превозни средства или да влезе между тях, да се отклони надясно или наляво по платното за движение, в частност за да премине в друга пътна лента, да завие надясно или наляво за навлизане по друг път или в крайпътен имот, преди да започне маневрата, трябва да се убеди, че няма да създаде опасност за участниците в движението, които се движат след него, преди него или минават покрай него, и да извърши маневрата, като се съобразява с тяхното положение, посока и скорост на движение.
Преди да завие или да започне каквато и да е маневра, свързана с отклонение встрани, водачът е длъжен своевременно да подаде ясен и достатъчен за възприемане сигнал. Сигналът се подава със светлинните пътепоказатели на превозното средство, а за превозните средства, които нямат светлинни пътепоказатели или те са повредени – с ръка. Сигналът, подаван със светлинните пътепоказатели, трябва да е включен през цялото време на извършване на маневрата и се прекратява веднага след приключване на маневрата. Сигналът, подаван с ръка, може да бъде прекратен непосредствено преди започване на маневрата.

Преди да започне каквато и да е маневра, водачът трябва да се съобрази и с пътната обстановка, включително поставените пътни знаци и маркировка!

Ето и няколко примера:
 
Червения автомобил е без предимство!

Преди да предприемете маневрата заобикаляне, Вие трябва да се съобразите и с автомобила, който вече е дал сигнал за отклонение вдясно!

Синият автомобил е без предимство!
Вие трябва да се съобразите с пътните знаци пътната маркировка и трафика!
За Вас е забранено да извършите указаната със стрелка маневра!
Червеният автомобил е без предимство!При разминаване водачите са длъжни да осигуряват достатъчно странично разстояние между пътните превозни средства. Ако разминаването не може да се извърши безопасно, водачът, в чиято пътна лента има препятствие или стеснение, е длъжен да намали скоростта или да спре, за да пропусне насрещно движещите се пътни превозни средства
При извършване на маневра, която е свързана с навлизане изцяло или частично в съседна пътна лента, водачът е длъжен да пропусне пътните превозни средства, които се движат по нея. В населено място когато такава маневра трябва едновременно да извършат две пътни превозни средства от две съседни пътни ленти, с предимство е водачът на пътното превозно средство, което се намира в дясната пътна лента.
Например, в тази ситуация, където зеленият автомобил е с предимство:
 

Водач, който който не спазва предписанието на пътните знаци, пътната маркировка и другите средства за сигнализиране, правилата за предимство, за разминаване, за изпреварване или за заобикаляне, се наказва с глоба!

Ако сте харесали статията, можете да използвате нашия RSS фийд, за да не пропуснете нищо интересно от shofior.com или ни последвайте в Twitter, Facebook или G+.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/shofiorc/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5420