ОбщиПолезни

До 1000 лв. глоба при отказ за тест с дрегер или кръвна проба за алкохол

1000 лева глоба, година и половина без книжка и отнемане на 12 точки от талона. Това са максималните наказания предвидени в Закона за движение по пътищата, и които ще бъдат налагани на абсолютно всички шофьори, отказали тест с дрегер и кръвна проба за алкохол.

Това е инициатива на столичния КАТ, която се очаква да бъде последвана от пътните полицаи в цялата страна.

При шофиране с концентрация от 0,5 до 1,2 промила глобата предвидена в ЗДП е от 200 до 500 лв., книжката се отнема за срок от 1 месец до 1 година и от талона се отнемат 10 точки. За водачи със стаж до 2 г. или на автомобили за обществен превоз на хора или опасни товари предвидените парични санкции са от 300 до 600 лв., книжката се отнема за срок от 2 месеца до 1 година, а точките които се отнемат също са 10. Шофьорите с над 1,2 промила отиват на съд.

Към момента все още няма достатъчно количество тестери за наркотици, които да позволят на контролните органи да проверяват и за лица употребили наркотични или упойващи вещества и седнали зад волана.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/shofiorc/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5420