интересноместаОбщиПолезни

За извършено пътно нарушение в ЕС – получаваш глобата в станата си

Това ще стане възможно след приетата от Европарламента директива за трансграничните глоби.

Съгласно директивата националните власти в страните от ЕС ще могат да разменят информация относно пътни нарушения извършени от чужденци.

За да влезе в сила, законодателството трябва да получи единодушно одобрение от държавите членки, след което те ще имат 2 г. за да я приложат.

В директивата са засегнати осем нарушения: превишена скорост, употреба на алкохол, неизползване на предпазен колан, преминаване на червено, употреба на наркотици, липса на каска (за мотористите), каране в забранена лента, непозволено говорене по мобилен телефон или друго съобщително средство при управление.

Държавата, където нарушението е извършено, ще изпраща искане за информация от страната на нарушителя, в което ще посочват неговият регистрационен номер, датата, времето, мястото и типът на нарушението. Държавата на нарушителя ще е длъжна да предостави номерата на регистрационния талон и на рамата, марката, модела и категорията на превозното средство и данни за собственика му – имена, рождена дата и адрес. При кражба или изтекъл срок на регистрационните табели информация за собственика няма да се дава. Директивата изисква личните данни да се ползват само за налагане на глобата и да бъдат изтривани от информационните масиви след приключване на случая.

ЕС тепърва ще създава обща информационна система за тези цели. Дотогава ще се използва сега съществуващата EUCARIS за регистрациите на автомобили и на свидетелства за правоуправление.

Директивата изисква държавата, установила нарушението, да уведоми със специално строго конфиденциално и препоръчано писмо нарушителя, като го уведоми задължително на родния му език какво, къде кога и как е нарушил.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/shofiorc/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5420