местаОбщисъвети

Здравни услуги при пътуване в ЕС

Сезонът на отпуските завърши, но предстои планиране на коледните и новогодишни празници.
Подгответе се, за всеки случай, за да не се помрачи почивката ви.

От Националната здравноосигурителна каса препоръчват всички, които са здравноосигурени и пътуват в страната (по работа или поивка) да носят със себе си здравните си книжки.Тъй като все още системата на здравната помощ у нас не е дигитализирана и с изградена централна база данни, този документ (здравната книжка) ви дава право да получите здравна помощ от всеки общопрактикуващ лекар или лечебно заведение, които имат договор с НЗОК.
Същото важи и при нужда от спешна дентална помощ. Всеки дентален лекар, който работи с касата, може да ви помогне, ако носите здравно осигурителната си книжка.
Приемът в болница може да стане като пациента отиде директно в лечебното заведение. Заплаща се потребителска такса от 5.80 лева на ден. Спешната и неотложната помощ са безплатни за пациентите.

Силно препоръчително, ако пътувате в страни от Европейския съюз, да имате издадена Европейска здравна карта.
Пътуващите на територията на ЕС получават здравна помощ срещу документ, който удостоверява, че са осигурени в България. Това може да бъде европейска здравна карта или временно удостоверение, което я замества. Картата се издава във всеки клон на ДСК в срок от 15 дни, а удостоверението в районните здравни каси в срок от два дни.

Какво да направите, в случай че ви се наложи непредвидено лечение при временен престой в друга страна от ЕС?

При спешни случаи в целия ЕС можете да се свържете със службите за спешна помощ, като наберете безплатния телефонен номер 112 от стационарен или мобилен телефон.

 


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/shofiorc/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5373