интересноОбщиПътища

Нови камери ще измерват средна скорост на колите

Камери, които сами изчисляват средната скорост на автомобилите, ще бъдат монтирани по магистралите и някои от еднопосочните пътища.

Камерите засега са две и до дни ще заработят пробно в участък на магистрала „Люлин“.
Такива камери се слагат за първи път в България. Пускат се експериментално и засега заснетите няма да бъдат глобявани, тъй като след експерименталния период устройствата трябва да получат сертификати от Института по метрология.

Пробите на новите камери ще се правят на магистрала “Люлин”.

Системата се състои от две камери. Двете устройства се монтират на точно определено разстояние едно от друго. Първата камера снима поред всеки от преминаващите автомобили в определен час, минута и секунда и изпраща информацията към втората. Когато автомобилът попадне в обектива на втората камера компютър изчислява с каква скорост е била измината фиксираната отсечка. Това става за части от секундата, по формулата S=v.t. Ако разрешената скорост е 80 км/ч, а автомобилът премине със 100 км/ч по изображенията от двете устройства, поставени в началото и края на участъка, се изготвя електронен фиш.

Двете камери се поставят на отстояние от няколкостотин метра до няколко километра. В отсечката помежду им не трябва да има паркинг, бинзиностанция или ханче.

В началото на 2012 г. КАТ ще монтира край София и други 2 камери, които ще следят за застраховка “Гражданска отговорност”. Номерът на всеки преминаващ автомобил ще бъде сниман и сравняван на секундата с базата данни за застраховките. Ако няма полица, собственикът на автомобила ще отнася солена глоба по Кодекса за застраховането – от 400 до 600 лв.

Източник: trud.bg


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/shofiorc/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5373