законодателствоизпитлистовкинаредбишофьорски книжки

Нови теоретични изпити за шофьори от март 2017

От март 2017 г. влизат в сила новите правила за провеждане на теоретичната част от изпитите за шофьори .

Листовките ще включват вече две части:

1 част – традиционен  теоретичен тест, като сложните и излишни въпроси ще бъдат премахнати и ще бъдат добавени въпроси свързани с конкретни ситуации на пътя;2 част – решаване на казус на пътя. На таблет курсистите ще гледат кратък клип, след което ще отговарят на въпроси свързани с конкретният пътен казус. При решаването на казуса ще се преценява дали кандидат-шофьорът се ориентира в пътната обстановка и до каква степен може да отрази опасностите и нарушенията, които могат да бъдат допуснати.

Новите теоретични изпити за получаване на шофьорска книжка ще се полагат само в кабинети на изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“, които ще бъдат шумоизолирани.

По време на теоретичният изпит, на кандидатите, ще се забранява да използват други електронни устройства освен осигурените за изпита таблети.

Преди да заемат местата си в изпитните кабинети, кандидатите ще бъдат проверявани с технически средства за наличието на електронни устройства у тях.

Всички работните места, на които ще седят кандидат-шофьорите, ще бъдат преградени едно от друго, така че да няма визуален контакт между изпитваните и да няма възможност за подсказване, размяна на таблети и други опити за манипулации. Всяко място ще бъде оборудвано с работна станция, камера и микрофон. В залите ще бъдат монтирани системи за контрол на изпитния процес, апаратура за регистриране на сигнали от електронни устройства, както и система за автоматично известяване и записване на сигналите при тяхното засичане.

Ще бъде осигурена и специализирана мобилна техника, с която изпитващият да проверява за излъчвани сигнали от електронни устройства по време на изпита.

Как протича самият изпит вижте във видеото на Nova телевизия.

Последните промени в Наредба № 38 за условията и реда за провеждането на изпитите на кандидати за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство и реда за провеждане на проверочните изпити можете да намерите тук.

 


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/shofiorc/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5420