ЕвропазаконодателствоТехнологии

Нов тест преценява умората у шофьора

Полицията във Виктория обмисля въвеждането на нов пътен тест, чрез който да се преценява умората у водачите на моторни превозни средства. Устройството е базирано на камера способна да проследява движенията на очите, мигането и способността на окото да сканира пътя.

Новата технология може да се използва по подобен начин на използваните към момента тестове RBT (тестване на дъха на шофьора за употреба на алкохол) или RDT (мобилен тест за употреба на наркотици).Докато от полицията са оптимисти за приложението на технологията, широката общественост не подкрепя изцяло концепцията. Различни социални медии коментират като наричат идеята „глупава“ и „несериозна“.

Умората у водачите играе значителна роля за причиняване на ПТП във Виктория. Изследванията на натрупаната статистика от ПТП в Европа показват, че умората у водача е също толкова опасна, колкото например шофирането в нетрезво състояние. Но за разлика от шофирането в нетрезво състояние, все още в ЕС няма закони, регулиращи умората у водача. Затова полицията във Виктория е решила да търси нови законови и алтернативни технологични методи за намаляване броя на пътните инциденти причинени поради умора на шофьорите.

Ако желаете да тествате собствената си бдителност и ниво на умора можете да да го направите чрез testyourtiredself.com.au.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/shofiorc/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5420