интересноместаОбщиПолезниПътища

Продължава проверката за ксенонови фарове

КАТ продължава да спира автомобилите, които имат ксенонови фарове. Причината – силните светлини заслепяват останалите водачи и често са причина за катастрофи. Засега от КАТ няма да налагат глоби на водачите, чиито коли имат ксенонови фарове. Според полицаи, ако крушките не са фабрично вградени, има опасност другите шофьори да бъдат заслепени.

Главен инспектор Богдан Милчев обясни: „Ксеноновите фарове не са забранени, но когато са фабрични – отговарят на определени стандарти. За съжаление, все повече водачи си купуват ксенонови крушки, които са китайско производство или въобще не отговарят на никакви стандарти. Именно тези водачи ще бъдат спирани и ще има отношение към тях. Законът за движение по пътищата ни дава тази възможност. Тези ксенонови фарове не създават толкова проблеми в града, но при извънградското каране проблемът е сериозен”.

Глобата за нерегулирани фарове е от 20 до 150 лева.

По улиците на страната са разположени 30 апарата, чрез които се проверяват правилната насоченост на фаровете и силата им. Освен за фарове проверки ще има и за гуми.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/shofiorc/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5427