закониместаОбщиПолезни

Пътуване с домашен любимец в чужбина

Летните отпуски наближават и планувате почивката си в чужбина.
Планирате този път да вземете в колата и вашия домашен любимец? Ето какво трябва да знаете:

Повечето от държавите, членки на ЕС, имат определени уеднаквени изисквания за пътуването на домашни любимци, които трябва да спазвате.Задължителни изисквания

Животното трябва да има ветеринарен паспорт, съобразен с изискванията на ЕС и с всички надлежно попълнени данни, които се изискват (ваксинации, обезпаразитяване, изследвания и т.н.)

Ако домашният ви любимец е куче, то задължително трябва да има микрочип.
Всички европейски държави и повечето страни в света имат това изискване. Задължително носете със себе си лепенките с бар-кода на микрочипа.

В паспорта трябва да са описани трите имена, адрес и местожителство на собственика, както и името на животното, порода, пол, датата на раждане, цвят на козината и др. Информацията за микрочипа също трябва да присъства – дата на поставяне, местоположение и др. Задължително е кучетата и котките да са ваксинирани срещу бяс.
Ден преди заминаването трябва да се снабдите с ветеринарен сертификат, но ако планувате да пътувате през уикенда можете да направите това в последния работен ден от седмицата. Тези сертификати се издават от Ветеринарномедицинските центрове по местожителство. Сертификатът се издава в 2 екземпляра на френски, немски или английски ( в зависимост за къде пътувате).  Единият екземпляр е за вас а другият остава на остава във ветеринарната служба на границата.

В страни като Ирландия, Малта, Швеция и Обединеното кралство има по-строг режим за пътуване с домашни любимци, така че е необходимо допълнително да се направи справка. Такава информация може да се получи от Министерство на земеделието и храните както и от Националната ветеринарно-медицинска служба.

dog-1149964_960_720

 

Обезпаразитяване против вътрешни паразити (глисти и тении)

Кучетата, котките и порчетата трябва да бъдат подложени на обезпаразитяване срещу кучешка тения.  Ветеринарният лекар трябва да впише в паспорта датата и часът на обезпаразитяване и вида на препарата. Обезпаразитяването трябва да бъде извършено 24 – 48 часа преди пристигането на животното в страната, за която пътува. Ако от даването на препарата са изминали по-малко от 24 часа на граничен контрол е възможно собственикът или придружителят и животното да изчакат под карантина до изтичането на този срок.
Животните, на които им предстои да преминат през граничен контрол е необходимо да бъдат третирани с препарати против кърлежи. Часът, датата и обезпаразитяващият препарат надлежно се описват в международния паспорт. 24 часа преди пътуването, животното трябва да бъде прегледано от ветеринарен лекар, който да завери здравния сертификат.

Животните трябва да бъдат обезпаразитени срещу кучешка тения, не по-рано от 10 дни преди заминаването.
Важно: Не всички породи кучета са позволени за внос в различните държави. Например кучетата от породите Пит-бул, Дого аржентино, Бразилски мастиф (Фила бразилейро) и Тоса ину са забранени за внос във Великобритания.

При придвижване и транспортиране на животни-компаньони от трети страни в Република България, последните трябва да притежават паспорт и ветеринарен сертификат. Собственикът или придружителят на животното е длъжен, при поискване, да предостави данни за името и адреса на собственика от официален ветеринарен лекар. Животните-компаньони, които се придвижват от Република България към държави-членове на Европейския съюз, се придружават от паспорт, издаден от официален ветеринарен лекар, в който са вписани извършените ваксинации или реваксинации.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/shofiorc/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5420