technologyинтересноПътищаТехнологии

Технологично решение на изискването „metre matter“ при велосипедите

 

Най-популярният, но и най-спорният аспект на новото законодателство, свързано с безопасността на велосипедистите е т.н. „metre matter“ изискване, при което шофьорите  на ППС трябва да са най-малко на 1 метър разстояние от велосипедисти в движение.

Решение на въпроса е било приложено в Куинсланд, но досега не е имало възможност за точното измерване дали това разстояние от 1 метър се спазва реално.За решение на този проблем в BSMART (Bicyclist and Safe Monitoring Applied Radar Technology) използва различни елементи, монтирани на кормилото на велосипеда, с помощта на които се изчислява разстоянието между велосипеда и преминаващият до него автомобил.

Технологията, предложена от BSMART, е била въведена тестово в град Чатануга, САЩ  за повече от една година, за да се наблюдава поведението на шофьори, преминаващи покрай велосипедисти на пътя. Данните са били изпращани към патрулиращи полицаи, които са отправяли предупреждение към водачи, които преминават прекалено близо до велосипедистите.make-metter

 

 

 

 

 

 

 

Как работи?

Състои се основно от три компонента: ултразвуков сензор,  с който измерва разстоянието, камера GoPro, която улавя детайли на автомобила и централно монтиран компютър, който показва разстоянието (между велосипеда и преминаващият автомобил) в двуцифрено формат.

В случай, че автомобил премине на разстояние по-малко от 1 м от велосипедиста, прозвучава аларма; след записване на данните и възпроизвеждане на звуков предупредителен сигнал, данните от системата се анулират посредством червен бутон.

Това наглед просто устройство, предлага високо ниво на точност при измерване на разстоянието велосипед-автомобил и би могло да бъде използвано като решение за спазване на изискването „metre matter“, а също така и като елемент от промяната на поведението на шофьорите.

 

Източник: www.mynrma.com.au

 


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/shofiorc/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5420