ЕвропазаконодателствоТехнологии

Технология за ограничаване на скоростта става задължителна в ЕС

От 6 юли всеки нов модел автомобил на пазара на Европейския съюз трябва да има технологията ISA за контрол на скоростта, а от юли 2024 г. всяка кола, която се продава в ЕС, ще трябва да е оборудвана с нея.

Системата за безопансост ISA (Intelligent speed assistance) комбинира данните от камерите на колата, картови данни и дълбоко обучение (deep learning), и ако установи, че автомобила се движи над позволената скорост предупреждава шофьора за това, като използва звуково предупреждение, вибрация, обратна връзка през педала за газта, и като последна стъпка контрол на скоростта чрез принудително плавно намаляване на скоростта.

Изискванията на ЕК са всеки нов автомобил да има технологията, но се предвижда да остане възможността за пълен контрол над системата от страна на шофьора. Дори и всички настройки да са включени, щом системата накара автомобила да намали, водача ще може да натисне педала за газта и отново да ускори.

Според данни на Европейската комисия шофирането с превишена скорост е причина за „около 30% от катастрофите с фатален изход“. Предварителни данни от проект PROSPER, проведен в 6 държави, сочат че системата ISA може да намали смъртните случаи с между 19-28% – ако се въведе технологията от страна на производителя. А ако въвеждането на системата ISA се подкрепи и от регилаторни промени се предвижда смъртните случаи, в следствие на ПТП причинено от движение с превишена скорост, да намалеят с между 26-50%.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/shofiorc/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5420