ОбщиПолезниПътища

50 лева глоба за мръсен номер. Започват проверки за фарове и чистачки

КАТ ще започне да прибира книжките на системните нарушители, останали без контролни точки, директно от работните им места. Причината за крайната мярка е, че все по-вече шофьори са започнали да се крият от районните инспектори, които издирват джигитите по адресите им, защото отказват да се явяват на призовките на Пътната полиция.

Друга подета инициатива е да се прибират шофьорските книжки още на улицата. При спиране, на всеки водач с няколко акта, ще се прави проверка по радиостанцията за досието на шофьора и ако са му отнети всички точки и той не се е явил доброволно в КАТ, свидетелството да му се отнема още на място.

Проверки за гуми, светлини и наличност на течност за чистачки
Освен за гуми и светлини от КАТ ще започнат проверки и за наличност на течност за чистачки по време на есенно-зимния сезон. Полицаите са инструктирани до 1 ноември, когато шофирането на къси светлини през целия ден става задължително, да проверяват фаровете на водачите, но без да налагат глоби.

Все още не е ясно дали и тази година ще има гратисен срок за използването на къси светлини, каквато практика имаше в минали години.

50 лева глоба, ако караш с мръсен номер
Масови проверки за водачи, които карат колите си с мръсни и нечетливи номера, започват от КАТ. Причината е, че с влошаването на времето и падането на снега табелките на колите лесно се цапат, а някои недобросъвестни шофьори отказват да ги мият, защото с нечетлив номер могат да извършват редица нарушения, без да ги снимат камерите. Предвидената глоба в закона за движението за това нарушение е 50 лева.

Ще се следи и за изпръскани пешеходци
От КАТ стриктно ще следят и за шофьори, които в дъждовните есенни дни минават през локви, изпръсквайки пешеходците. Предвижда се цивилните коли на КАТ с камери да бъдат позиционирани около автобусни спирки, където най-често гражданите биват опръсквани от префучаващи автомобили.
От Пътната полиция призовават още пострадали граждани да записват номера на колата, която ги намокри, и да подават сигнали в КАТ.

Източник: www.monitor.bg


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/shofiorc/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5373