интересноместаПолезни

Умните автомобили

Разработването на мултимедия, която да улесни общуването на водача с автомобила, е сред основните стратегии на Bosch. Идеята всъщност е създаването на прибори за колата, които да заменят персоналния компютър или смартфона, за да бъдете непрекъснато онлайн и в час какво се случва наоколо.

Покажи ми най-близката бензиностанция. Това можете да наредите на превозното средство по време на движение и на дисплея на ултрамодерната конзола с помощта на GPS да изскочи графика с маршрута към колонките с гориво наоколо. Опциите съвсем естествено включват информация за възможните опасности по шосето, за най-сигурния маршрут или прогноза за времето. Най-общо казано, целта на хората от Bosch е зад волана да разполагате с всякаква информация, без да ползвате лаптопа, iPad или GSM.

В новото оборудване е заложена операционна система Linux и мултимедийните апликации са бързо съвместими с автомобила. От следващата година на пазара излиза ултра Hi-Tech панел с 3D изображение и информация като графика или видео. Един от най-големите производители на коли в света вече е дал заявка за системата, но марката се пази в тайна.

Новата интерактивна технология позволява на водача естествено “общуване” с нормални изречения. Така с думи прости може да наредите на автомобила да избере най-краткия път до мястото, закъдето пътувате, ила да ви пусне любимото парче от бездънния музикален склад.

Миналия месец от ООН дадоха началото на десетилетие на пътната безопасност. Мерките включват задължителното носене на каска от мотоциклетистите, очертаването на специални зони за пешеходци и оборудването на (почти) всички автомобили с електронната система за стабилност (ESP) и серийно производство на мотоциклети с ABS.

Първата апаратура за аварийно активиране на спирачките, произведеноот Bosh, е качено на Audi A8 миналата година. Устройството предупреждава водача за възможен удар с МПС отпред и улеснява използването на спирачната система. Ако сблъсъкът изглежда неизбежен, системата автоматично стартира аварийно спиране.

Споменатото устройство помага да поддържате скорост под 30 км/ч.

Внимание заслужава и хапчето против заспиване на волана. Електрониката „усеща“ кога водачът се унася и не е в състояние да поддържа нормалната линия на движение. Неестествените криввания на волана водят до визуален или звуков сигнал, който напомня, че е здравословно да спрете за почивка или чашка кафе. В същото време системата “държи” колата в пътя и осигурява нормално движение с контрол на управлението или задействане на спирачките. 17% от смъртните случаи в САЩ се дължат на задремали шофьори. Новата електроника за безопасност на Bosch от 2012 г. ще включва и суперрадари, като сензорите ще имат обсег на действие до 160 метра и 45 градуса ъгъл на изместване.

Наследниците в бизнеса на Роберт Бош от години работят здраво върху хибридите. В Европа фирмата работи с Daimler (каква изненада!) и от догодина електрическите двигатели ще са на разположение на модели Mercedes и Smart. В Ройтлинген с пълна пара се произвеждат агрегати, но голямата гордост се нарича SB LiMotive. Тази литиево-йонна батерия е джойнт венчър на Bosch и Samsung, а базата е в Улсан (Корея). Целта е до 2015 г. с едно зареждане да се пътува 200 км, ацената да е 350 евро за киловат/час (250 евро през 2020). Последното предизвикателство е хибридна технология за Porsche Cayenne, Porsche Panamera и Volkswagen Touareg. Въпрос на месеци е пускането на Peugeot 3008 Hybrid4 – първия в света дизелов хибрид със система Bosch.

На конференция Bosh показаха сериозен ангажимент към намаляването на емисиите на въглероден двуокис в околната среда. През 2009 г. средностатистическият шофьор е изхвърлил във въздуха 146 г. на километър. Акция на Европейската комисия трябва да сведе дебита до 130 g/km през 2015 г. Едно от решенията е биогоривото. Например от захарна тръстика, в Бразилия я докарват до етанол. В Bosch обаче са склонни и на други опции – ограничаване на работния обем на двигателя и на цилиндрите. На помощ идва турбокомпресор, който осигурява на агрегата необходимия въздух за максимална ефективност при изгарянето на горивото. От края на тази година Bosch и партньор ще пуснат на пазара подобно турбо (бензин/дизел) за пътнически и търговски автомобили.

Източник: www.24chasa.bg


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/shofiorc/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5373