законодателствоправила за движение

Двустранните протоколи за ПТП вече няма да се регистрират в КАТ

Двустранните протоколи за ПТП вече няма да се регистрират в КАТ.

Това стана ясно след като Комисията за финансов надзор (КФН) прие окончателно промените в Наредбата за документите и реда за съставянето им при пътнотранспортни произшествия.Така при ПТП без жертви вече няма да е задължително катастрофата или двустранните протоколи да се регистрират в МВР.

Ето и някои от новите промени:

  • Двустранен констативен протокол, когато има съгласие на страните, може да се подпише между участниците във всяко ПТП, в което няма пострадали хора. (Отпада задължителното изискване всички превозни средства, участваши в ПТП-то да могат да се придвижват на собствен ход).
  • Предвижда се откриването на call center за граждани.
  • Запазва се познатият формат и съдържание на двустранните протоколи, с изключения за по-леки катастрофи.
  • Двустранен протокол НЕ се съставя, при съмнение че някой от участниците в ПТП-то е под въздействието на алкохол или наркотични вещества или не притежава книжка. В такъв случай задължително трябва да се извика МВР.
  • КАТ няма да посещава на място и няма да съставя документи, когато повредите по автомобила са в резултат на природни бедствия, на пожар на самото МПС, при повреди в паркирано състояние и когато не са причинени от друго превозно средство.
  • Ако повредите по МПС са причинени от ПТП с един участник и колата не е в състояние да се придвижи на собствен ход, задължително трябва да се извика на място МВР.

С наредбата се урежда и електронен обмен на информация между МВР и Гаранционния фонд, съответно и застрахователите, за пътнотранспортните произшествия, посетени на място от МВР и за тези с двустранни протоколи, за които е предявена претенция пред застраховател. Ежедневно ще се обменят и цифрови снимки от произшествията, които са посетени на място от органите на МВР.

 


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/shofiorc/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5420