ЕвропазаконодателствоИрландияправила за движение

Ирландия: глоба от € 80 и отнемане на контролни точки ако шофирате близо до велосипедист

Глоба от € 80 и отнемане на 3 контролни точки от талона на шофьора са предвижданите санкции за шофьори, които преминават с управляваното от тях МПС, прекалено близо до велосипедист на пътя.

Тази промяна, в закона за движение по пътищата в Ирландия, се въвежда след като 20 велосипедисти са загинали на ирландските пътища в последните две години.

Съгласно промените в закона шофьорите ще се наказват, с глоба от € 80 и отнемане на 3 наказателни точки от контролният им талон, ако преминават прекалено близо до велосипедистите на пътя. Глоба до € 1500 и отнемане на 5 наказателни точки ще бъдат налагани в случай, че инцидента се разглежда в съда и се стигне до осъждане на шофьора.Минималната дистанция, която превозните средства трябва да спазват, при преминаване покрай велосипедист на пътя е 1,5 метра. Това задължително правило се прилага в Ирландия по пътища, на които максимално разрешената скорост на движение е над 50 km/h.

Задължителното минимално разстояние от 1 метър, между преминаващо покрай велосипедист МПС, ще се прилага на улици и пътища с по-ниски ограничения на скоростта (до 50 km/h).

Повече за правилата за движение в Ирландия, ограниченията на скоростта и налаганите глоби и наказания за пътни нарушения тук.

 


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/shofiorc/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5420